Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 


 

 

 

 

Српска академија наука и уметности и Кућа легата организују изложбу 
ОЛГА ЈЕВРИЋ – КОМПОЗИЦИЈА И СТРУКТУРА

Галерија српске академије наука и уметности
Кнеза Михаила 35, Београд
Трајање изложбе: 18. октобар – 11. децембар 2022
Аутори: Жаклина Марковић и Дејан Вучетић
Рецензенти: дописни члан САНУ Сава Халугин, проф. др Јасмина Чубрилo

 

  

„Олга Јеврић – Композиција и структура” – назив је изложбе која ће бити приређена у Галерији САНУ поводом значајног јубилеја: стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке.

Олга Јеврић је рођена у Београду где је завршила одсек за клавир Музичке академије 1946. године, а затим и вајарски одсек  на Академији ликовних уметности 1948. године у класи професора Сретена Стојановића, где и магистрира 1949. године. Њена прва самостална изложба под називом „Просторне композиције“ у Галерији УЛУС-а у Београду из 1957. године, представља једну од најзначајнијих изложби на простору тадшње Југославије. Овом изложбом Олга Јеврић је на један смео начин увела новине у скулпторалном изразу окретањем ка апстрактној форми, уз иновативну употребу нестандардних материјала (фериоксида, гвоздених шипки и цемента). Излаже на XXIX Бијеналу у Венецији 1958. године, када њен рад бива запажен од стране еминентних европских ликовних критичара. Након значајног успеха на Бијеналу у Венецији убрзо су уследила излагања у Торину (Galleria Notizie), Лондону (Drian Galleries), Падови (Бијенале мале пластике) и другим европским градовима (Загребу, Ријеци, Атини, Паризу, Риму, Бриселу, Берлину, Хелсинкисју, Бечу, Москви, Кобленцу...). Четири велике ретроспективне изложбе, које су се одржале у Београду, донеле су уметници значајне награде за стваралаштво: Музеј савремене уметности, 1981; Галерија СКЦ, 1988; Галерија САНУ, 2001; Кућа легата, 2012. године. Мишел Сефор (Michel Seuphor) је уврштава у своје две публикације: Скулптурадвадесетогвека (1959) и Речникмодернескулптуре(1960). Изабрана за дописног члана САНУ 1974. године, a 1983. постаје прва и једина жена вајар редовни члан САНУ.

Опус Олге Јеврић спада у врхунске домете наше и европске модерне уметности друге  половине 20. века. Њене визионарске скулптуре су новим материјалима, апстрактном  формом и специфичним ликовним језиком трасирале ново поглавље југословенске скулптуре, истовремено остајући јединствена појава на нашем поднебљу. Два изузетно вредна легата, сачињена од пажљиво одабраних дела, која су настајала током њеног плодног стваралаштва, је поклонила Кући легата и Српској академији наука и уметности 2006. и 2007. године. Збирка коју је уметница завештала Српској академији наука и уметности добила је 2015. године статус културног добра од националног значаја, док бројна инострана излагања и уврштење њених скулптура у значајне светске уметничке колекције, попут колекције Музеја Израела у Јерусалиму, Националне галерије у Берлину и Tate Modern у Лондону, потврђују да дело Олге Јеврић превазилази националне оквире.

Публици ће овом јубиларном изложбом бити представљена дела из два легата уметнице која су поклоњена САНУ и Кући легата у Београду у свом интегралном обиму,  као и мањи број радова из Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду, Центра за ликовну и примењену уметност Тера (Terra) у Кикинди и приватних колекција. Више од пет деценија плодоносног стваралаштва Олге Јеврић биће представљено са преко двеста њених дела, која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.

 

Скулптуре малог, средњег и великог формата илуструју плодан стваралачки пут у оквиру којег се израз Олге Јеврић развијао кроз циклусе портрета, актова, рељефа, предлога за споменике, комплементарних форми, артикулације простора, агресивних форми, дивергентих кретања, низова, захваћених простора, простора у стаништима, егзоструктура, наслојавања, набрајања, укрштања и других. Изложена дела су представљена хронолошки уз акцентовање цуклуса тзв. „породица“, како их је Олга Јеврић називала, у жељи да се приближи и јасније сагледа развојни ток скулпторалне мисли, препознају утврђене законитости грађења дела и оформљени, препознатљиви језик форме.

Током трајања изложбе биће приказан филм Скулптура у свету предмета и пејзажа – Олга Јеврић (сценарио академик Љубомир Симовић, Марко Караџић, режија Марко Караџић), као и избор уметничких фотографија које је Олга Јеврић стварала дуги низ година. Планирана су стручна вођења и трибине на којима ће се дискутовати о животу и делу Олге Јеврић.  Изложбу прати богато илустрован каталог дела, са текстовима др Јерка Денегрија, др Ане Ереш, мср Дине Павић, мср Јоване Пикулић и аутора и кустоса изложбе Жаклине Марковић и Дејана Вучетића.

 

Поред обележавањa значајног јубилеја и одавања признања делу Олге Јеврић и његовом неспорном значају у оквиру српске, тадашње југословенске, али и европске уметничке сцене друге половине 20. века, изложба има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке. Са друге стране, старија публика ће имати прилику да се поново сусретне са препознатљивим апстрактним формама које су је уврстиле у ред најзначајнијих скулпторки 20. века.

Покровитељи пројекта су Министарство културе и информисања Рeпублике Србије, Секретаријат за културу Града Београда, Wiener Städtische осигурање a.д.o.